Beskrivelse
Lader CO2 slippe ud under gæring og holder støv, fluer mv. ude.
En gærlås kendes også som et gærrør og gæringsrør.
Hvad er en gærlås?
En gærlås er en billig og lavpraktisk løsning til at omdanne en fødevaregodkendt spand til en gærspand, som kan bruges til at gære øl, cider og vin i.
Hvilken funktion har en gærlås?
Gærlåsen fungerer ved at lave en vandlås, som lader CO2 slippe ud af gæringsbeholderen, samtidig med at den stopper, støv, fluer, vildgær, osv. i at komme i kontakt med den gærende øl.
Hvorfor er der vand i gærlåsen?
Vandet i en gærlås virker som en barriere mod udefra kommende ting, som støv, insekter, bakterier og vildgær. Den behøver dog ikke være fyldt op med vand, for at fungere. Det kan også fint være vodka, eller anden stærk spiritus, hvis man er bekymret for om vandet i en gærlås bliver inficeret. Nogle bruger også en smule Star San for at få en desinficeret væske i gærlåsen. Hvis du vælger dette, skal du være opmærksom på, at gærlåsen kan løbe tør, da Star San skummer en del og kan derfor tømme gærlåsen for indhold, hvis gæringen er kraftig.
Hvor meget vand skal der i en gærlås?
Som en tommerfingerregel skal der så meget vand at, den ikke løber tør for vand undervejs i gæringen, men heller ikke så meget, at vandet løber over, når først der kommer bobler. I langt de fleste gærlåse er der markeret minimums- og maximums-grænser for hvor meget vand der skal være i den.
Skulle det ske, at gærlåsen løber tør under gæring, kan du blot fylde lidt ekstra vand, vodka, Star San eller hvad du foretrækker at bruge, i.
Kan vandet løbet retur i min øl?
Der er flere tidspunkter, hvor der kan løbe vand retur i din gærlås.
- Hvis du tapper øl gennem tappehanen, uden at sikre, at låget er åbnet eller helt taget af. Du kan også vælge at fjerne gærlåsen, inden du tapper.
- Hvis du løfter gærpanden kan bunden bule lidt ud under vægten af din urt og derved skabe et undertryk der trækker luft ind og evt. også lidt af vandet.
- Hvis du cold crasher din øl, kan der også skabes undertryk i spanden og derved trække vand ind fra gærlåsen.
Hvorfor bobler min gærlås ikke?
Der er 4 grunde til at din gærlås ikke bobler.
- Din gæring er ikke gået i gang endnu. Det kan være fordi gæren er død eller endnu ikke har opformeret sig tilstrækkeligt (også kaldet “lag time”) før selve gæringen går i gang.
- Der er en utæthed i låget på din gærspand. Enten der hvor låget sidder fast på spanden eller omkring gummipakningen, som gærlåsen sidder i. Hvis du sprayer lidt Star San eller vand omkring gummipakningen, kan du let se om der er en utæthed. Du kan også trykke let på låget og holde øje med vandniveuaet i gørlåsen. Hvis niveauet ikker er stabilt, når du trykker med på låget, har du en utæthed. Denne metode er dog ikke helt fejlfri, så der kan stadig være en lille utæthed, som du ikke opdager på denne måde.
- Gæringen er overstået og der er ikke længere aktivitet i din gærspand.
- Urten er for kold og gæren er gået i dvale. Stil gærspanden i omgivelser der passer til den anbefales gæringstemperatur, for at vække gæren til live igen.
Skal låget sidde på en gærlås eller tages af?
Låget skal sidde på gærlåsen. Det sørger for at vandet ikke fordamper, samtidig med at det forhindrer støv mv. i at komme ind i gærlåsen. Låget slutter ikke helt tæt, så den CO2, der dannes under gæringen, kan stadig slippe ud.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.