Beskrivelse
K.1 Voss Kveik fra Kveik Yeastery er en multikultur-gærstamme, der indeholder alle de originale gærtyper fra Voss kveiken.
K.1 Voss Kveik
K.1 Voss Kveik kommer fra Sigmund Gjernes fra Voss i Norge.
Voss var førhen fortrinsvis isoleret fra de større byer, og folk delte hovedsageligt Kveik med hinanden, og på grund af afstanden til andre bebyggelser blev denne Kveik sjældent blandet med andre typer.
Smag og aroma
K.1 Voss har frugtagtige noter med appelsin og citrus som hovedkarakteristika. Ved høje gæringstemperaturer er intensiteten af smag og aroma middel til høj, og ved lavere temperaturer vil den være mindre intens.
Gæring
K.1 Voss gærer fra 18°C og op til 42°C. Jo højere gæringstemperatur, desto hurtigere gæring.
Ved den højeste temperatur kan man forvente, at øllet gærer færdigt på 48 timer eller hurtigere. Hvis gæringen sker ved lave temperaturer, må man forvente, at gæringstiden øges. Det anbefales at tilføje gærnæring, for at sikre en sund gæring.
Dosering
Hæld direkte i urten ved at drysse gæren hen over overfladen. Sørg for, at urten har en temperatur over 20°C. Dosering: 5 gram pr. 25 liter urt. For gæring under 20°C eller høj OG øges doseringen til 10 g pr. 25 liter urt
Smagsprofil: Frugtagtige noter med appelsin og citrus som hovedkarakteristika
Procent faste stoffer: 93-96%
Levedygtighed: ≥ 5 x 10⁹ CFU per gram af tørgær
Diastaticus: Ikke fundet
Bakterier < 1 per 106 gærceller
Mælkesyrebakterier: < 1 per 106 gærceller
Flokkulering: Medium
Attenuation: Høj.
Temperatursområde: 18 – 42°C (64 – 107°F)
Alkoholtolerance: 12% ABV
Dosering: 5 g pr. 25 liter urt.
Øllet kan være gæret færdigt på 48 timer.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.